Een elektrische fiets onderhouden 

Een elektrische fiets onderhouden 

21 juni 2022 0 Door Kai

Als jij een elektrische fiets hebt, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van gebruik kunnen maken. Het is daarom belangrijk om de fiets regelmatig te onderhouden zodat de fiets in goede staat blijft. Een elektrische fiets heeft namelijk zeer gevoelige onderdelen en als deze onderdelen defect zijn, dan kan het erg veel geld kosten om de elektrische fiets te laten repareren. Dit wil je liever voorkomen en daarom moet jij weten hoe je een elektrische fiets op de juiste manier onderhoudt. 

 

Motor en batterij 

Zoals je inmiddels al weet, zijn de motor en de batterij de twee gevoeligste onderdelen van een elektrische fiets. De batterij wordt namelijk gebruikt om de elektrische fiets van stroom te voorzien en de motor zorgt ervoor dat jij gebruik kan maken van trapondersteuning. Het is dus erg belangrijk dat jij weet hoe je deze onderdelen van een elektrische fiets heren kan onderhouden. Gelukkig is dit vrij eenvoudig want de motor hoef jij alleen in te smeren met olie en de batterij moet je doormeten. Door het doormeten van de batterij kan je namelijk achterhalen wat de staat van de batterij is. De meeste mensen hebben het gereedschap daar niet voor en gaan daarom naar een fietsenmaker. 

 

Banden en ketting 

Als jij regelmatig fietst en soms ook grotere afstanden fietst, dan is het enorm belangrijk om de banden te controleren. Het is de bedoeling dat je dan kijkt of er nog voldoende lucht in de banden zit en ze dus niet te zacht zijn. Als ze te zacht zijn, dan is het belangrijk om de banden op te pompen. Daarnaast moet je ook altijd naar het profiel van de banden kijken. Als het profiel verdwenen is, dan is het belangrijk om een nieuwe band op de fiets te zetten. Het profiel van een band zorgt er namelijk voor dat je grip hebt en als jij grip verliest kan je ten val komen. Naast de banden moet jij ook altijd de ketting en kettingkast controleren. Een ketting moet altijd goed vettig zijn en er mag nooit vuil tussen komen. Als je dit niet doet, is er een kans dat de ketting knapt of dat de ketting er vanaf gaat. Bij elektrische fietsen is het soms erg lastig om een ketting erop te zetten. Dat heeft ermee te maken dat er vele mechanismen te vinden zijn in de elektrische fiets waardoor je er erg moeilijk bij komt.